Jaarverslag Stichting ‘Je mag er zijn’ Midden-Nederland 2023

Inleiding

In dit jaarverslag blikken we terug op de activiteiten en ontwikkelingen van Stichting ‘Je mag er zijn’ Midden-Nederland in 2023. We kijken terug op een prettig jaar waarin we alle activiteiten voor pleegouders en gezinshuizen op een goede manier hebben kunnen voortzetten en uitbouwen. We hebben veel pleeggezinnen mogen ontvangen en kunnen ondersteunen in de waardevolle rol die zij vervullen richting kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Dit hebben we wederom kunnen realiseren dankzij de inzet van ons fijne team van 25 vrijwilligers. Tevens zijn er aandachtspunten, met name op financieel vlak. Hieraan wordt hard gewerkt.

In dit verslag zullen de volgende onderwerpen behandeld worden:

  1. Doelstelling, missie en visie
  2. Activiteiten en doelrealisatie
  3. Belangrijkste risico’s en onzekerheden
  4. Financieel beleid
  5. Bestuur en organisatie
  6. Communicatie met belanghebbenden
  7. Maatschappelijke aspecten van ondernemen
  8. Vooruitblik 2024

     

  1. Doelstelling, missie en visie

1.1 Doelstelling
De (statutaire) doelstelling van Stichting ‘Je mag er zijn’ Midden-Nederland is gericht op het praktisch ondersteunen van pleeggezinnen en gezinshuizen door het inzamelen en gratis beschikbaar stellen van tweedehands goederen, zoals kleding, speelgoed en andere gebruiksvoorwerpen die benodigd zijn om uit huis geplaatste kinderen te kunnen opvangen. Denk aan bedjes, kinderwagens, autostoeltjes, fietsen, etc. Enerzijds willen we een breed assortiment aanbieden zodat pleegouders op één adres alles kunnen vinden wat ze nodig hebben, anderzijds willen we dit gratis aanbieden om zo het pleegouderschap voor iedereen haalbaar en betaalbaar te houden.

Naast deze doelstelling is een belangrijk doel van ‘Je mag er zijn’ om ontmoetingen tussen pleeggezinnen te faciliteren om op deze manier ervaringen uit te kunnen wisselen, hun verhaal kwijt te kunnen aan mensen die weten wat pleegzorg inhoudt en elkaar te kunnen supporten door een luisterend oor te bieden en tips uit te wisselen.

1.2 Missie
Onze droom is dat alle pleeggezinnen, zowel pleegouders als -kinderen, zich gezien voelen en dat ze voelen dat ze er mogen zijn. Dit bereiken we door een laagdrempelige, vertrouwde en veilige plek te creëren:

  • waar pleegkinderen zichzelf kunnen zijn, kunnen spelen met andere kinderen en hun eigen spullen mogen uitzoeken;
  • waar pleegouders elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar support kunnen geven;
  • waar pleeggezinnen dingen kunnen uitzoeken die ze nodig hebben en waar ze blij van worden.

1.3 Visie
Pleegouders voelen zich gesteund door contacten met andere pleegouders bij ‘Je mag er zijn’. Deze steun is voor pleegouders van toegevoegde waarde in het kader van de bijzondere zorg voor de kinderen en voor hun gezinsleven. Voor pleegkinderen is het belangrijk dat ze zich welkom voelen en dat ze ervaren dat ze er mogen zijn. Bij ‘Je mag er zijn’ kunnen ze met elkaar spelen mogen ze hun eigen spullen uitzoeken of ruilen. Dit draagt bij aan het welzijn en welbevinden van uit huis geplaatste kinderen.

  1. Activiteiten en doelrealisatie

Uitleen en uitgifte van kinderartikelen aan pleeggezinnen en gezinshuizen
In 2023 hebben we tijdens onze vaste openingstijden ruim 500 bezoeken gehad van pleeggezinnen en gezinshuizen die kinderkleding, speelgoed, boeken en andere kinderartikelen hebben uitgezocht. Ook in 2023 hebben we onze wekelijkse openingstijden kunnen realiseren door een stabiel balieteam van vrijwilligers; hierdoor kunnen pleeggezinnen bij ons terecht tijdens de vaste openingstijden op dinsdag van 9.30 uur tot 11.30 uur, en op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Ook tijdens alle schoolvakanties zijn we open geweest in 2023.

Daarnaast hebben we naar inschatting 35 pleegouders buiten de reguliere openingstijden kunnen helpen aan zaken die ze met spoed nodig hadden in geval van een crisisplaatsing. Pleegouders kunnen hierover bellen; in dit geval gaat een van de vrijwilligers extra naar het magazijn toe.

Over het algemeen kunnen we goed voldoen aan de behoeften van pleegouders. De meeste benodigde artikelen hebben we op voorraad. Sommige categorieën / artikelen zijn tijdelijk minder voorradig, bv. na piek in de vraag (zoals fietszitjes voor achter op de fiets en bepaalde autostoelen).

In 2023 hebben we een klein kwalitatief onderzoek gehouden onder de bezoekers naar de toegevoegde waarde van ‘Je mag er zijn’. De onderzoeksresultaten onderstrepen het belang en de missie van ‘Je mag er zijn’. Enkele uitspraken van bezoekers tijdens het onderzoek:

  • Hier vind je gewoon alles wat je nodig hebt voor je pleegkinderen. Heel anders dan bijvoorbeeld een Kringloopwinkel.
  • Het is heel fijn dat ik hier gratis spullen kan krijgen. Als gevolg van mijn rol als pleegouder ben ik minder gaan werken. Dat is niet erg, maar door ‘Je mag er zijn’ is het financieel wel beter haalbaar.
  • Meestal heeft het zijn van een pleegkind alleen maar nadelen, maar hier ervaar ik het juist als een voordeel; ik voel me bijzonder dat ik hier iets mag uitzoeken. (uitspraak van een pleegkind).

Inzamelen en sorteren van tweedehands kinderkleding, speelgoed en andere kinderartikelen
Tijdens openingstijden kunnen tweedehands kinderartikelen worden ingeleverd, die nog mooi, fris en intact zijn. Enerzijds wordt dit ingebracht door pleeggezinnen. Daarnaast worden we ook in toenemende mate gevonden door mensen uit de regio die van ‘Je mag er zijn’ Midden Nederland hebben gehoord en graag hun kinderspullen doneren. Alle ingebrachte kleding en artikelen worden gecontroleerd en gesorteerd door een vast team vrijwilligers.

Naast donaties van gezinnen hebben we ook in 2023 weer mooie tweedehands kleding ontvangen van diverse kinderkledingbeurzen uit de regio (o.a. uit Doorn, Wijk bij Duurstede, Bussum).

Net als in voorgaande jaren hebben we begin november 2023 een donatie ontvangen van nieuw speelgoed van speelgoedwinkel Happy Planet (Driebergen) voor de jaarlijkse cadeautjestafel tijdens de feestelijke decembermaand.

Creëren van een ontmoetingsplek voor gezinshuisouders, pleegouders en -kinderen
Tijdens bovengenoemd onderzoek is ook de toegevoegde waarde van ‘Je mag er zijn’ als ontmoetingsplek zeer duidelijk naar voren gekomen. Enkele uitspraken van pleegouders hierover:

  • Het is zo fijn dat je hier bent met gelijkgestemden. Er is begrip, ook bijvoorbeeld als je pleegkind bepaald gedrag laat zien. Iedereen begrijpt van elkaar in welk schuitje je zit.
  • De toegevoegde waarde van ‘Je mag er zijn’ vind ik dat je, naast de praktische spullen, ook een luisterend oor en tips kan krijgen van andere pleegouders. Het gevoel hier is gewoon heel fijn.
  • Mijn kinderen vinden het altijd een feestje om hiernaar toe te gaan. Ze kunnen er fijn spelen, speelgoed uitzoeken en ze ontmoeten andere pleegkinderen.

Overige activiteiten
Als gevolg van een aanbod van een winkel in tweedehands kleding zijn we in 2023 in de koffieruimte gestart met een assortiment tweedehandse dameskleding. Hier wordt redelijk tot goed gebruik van gemaakt. Na enige tijd zullen we evalueren of er behoefte is aan dit aanbod onder pleegmoeders en oudere pleegdochters.

  1. Belangrijkste risico’s en onzekerheden

Het bestuur ziet de volgende belangrijkste risico’s en onzekerheden voor de stichting:

  • Het werven van voldoende jaarlijkse inkomsten om de vaste kosten van de stichting te dekken. Het overgrote deel van deze kosten bestaat uit exploitatiekosten (m.n. huur) van onze ruimte.
  • Het aantrekken en behouden van voldoende vrijwilligers (veelal pleegouders) om de baliediensten en de sorteer-en opruimwerkzaamheden te verrichten

Met name het eerste punt is een onderwerp waar het bestuur veel tijd aan besteedt. De inspanningen zijn gericht op het werven van duurzame en toekomstvaste inkomsten die voor meerdere jaren kunnen worden gerealiseerd. Naast de gebruikelijke wegen zoals het aanschrijven van service-organisaties en kerken, het organiseren van acties (zoals de stroopwafelactie) en het coördineren van collectes zet het bestuur ook in op het realiseren van financiering via gelden ter ondersteuning van pleeggezinnen. Hiervoor zijn contacten gelegd met het Ministerie van VWS, gemeenten en pleegzorgaanbieders.

Het tweede punt (het aantrekken en behouden van vrijwilligers) is beduidend minder groot; de ervaring leert dat er altijd weer nieuwe vrijwilligers zich aanmelden of benaderd kunnen worden. Het is dus een aandachtspunt, maar zeker goed beheersbaar.

 

  1. Financieel beleid

4.1 Fondsenwervingsmethoden

De stichting heeft in 2023 op de volgende manieren inkomsten geworven:

  1. Via inspanning en betrokkenheid van pleegouders en gezinshuizen:
    1. Organiseren van stroopwafelactie, waarbij pleegouders stroopwafels verkopen in het eigen netwerk ten behoeve van ‘Je mag er zijn’ Midden-Nederland. Hoewel de inkoopprijs van de stroopwafels dit jaar was gestegen, hebben we besloten om de verkoopprijs gelijk te houden. Volgend jaar is dat een aandachtspunt.
    2. Collecteren voor fondswervende organisaties (incl. werven van coördinatoren), waardoor ook voor stichting ‘Je mag er zijn’ Midden-Nederland een substantiële bijdrage overblijft. Het wordt wel steeds moeilijker om coördinatoren en collectanten te vinden.
  2. Donaties en schenkingen van bedrijven, organisaties en particulieren
    1. Particulieren (o.a. met een maandelijkse donatie via Vrienden van de Stichting of eenmalige donatie via de QR-code op de website en in het magazijn).
    2. Bedrijven (o.a. via de Club van 100)
      Ook in 2023 hebben meerdere bedrijven en gezinshuizen gebruik gemaakt om via de Club van 100 maandelijks 100 euro, of een deel daarvan, te doneren.
    3. Serviceclubs
      Door de Rotary Scherpenzeel-Woudenberg is ‘Je mag er zijn’ Midden-Nederland in 2023 als het jaardoel uitgekozen. Met verschillende acties heeft deze Rotary zich voor ‘Je mag er zijn’ Midden Nederland ingezet. Mede hierdoor hebben we de verlichting in het magazijn kunnen vervangen.
    4. Kerken
  3. Genereren van eigen opbrengsten
    1. Opbrengsten kledingcontainer
      De kledingcontainer brengt enerzijds jaarlijks een substantieel bedrag op. Anderzijds is het fijn dat de niet-courante kleding eenvoudig kan worden afgevoerd.

Naast bovenstaande wervingsmethoden is er vanuit het bestuur dit jaar veel energie gestoken in het leggen van contacten en voeren van overleg met het Ministerie van VWS, gemeenten en pleegzorgorganisaties om via pleegzorggelden duurzame financiering te realiseren. De eerste contacten met pleegzorgorganisaties lijken te gaan resulteren in financiële ondersteuning. We hopen hier in 2024 definitieve afspraken over te kunnen maken met meerdere pleegzorgorganisaties.

4.2 Overige punten ten aanzien van financieel beleid

In onderstaande tabel staat de gerealiseerde verhouding vermeld tussen de lasten ‘besteed aan doelstelling’, ‘wervingskosten’ en ‘kosten beheer en administratie’:

Lastensoort Bedrag Percentage
Lasten besteed aan doelstelling € 20.757,20 96%
Wervingskosten €   420,93 2%
Kosten beheer en administratie €   354,77 2%

De lasten voor werving, beheer en administratie zijn zeer beperkt, waardoor 96% van de lasten besteed worden aan de doelstellingen van de stichting. Dit komt mede door de inzet van vrijwilligers en een scherpe sturing op de kosten voor werving, beheer en administratie. De wervingskosten bedragen 3% van de totaal geworven baten.

De omvang van de reserves en fondsen bedraagt € 41.162,30. Als gevolg van het kleine verlies van circa
€ 2.000 in 2023 zijn de reserves licht afgenomen.

 

  1. Bestuur en organisatie

Het vaste team van vrijwilligers bestond in 2023 uit ruim 20 vrijwilligers. De vrijwilligers controleren en sorteren alle binnengekomen artikelen. Ze helpen het magazijn schoon en netjes te houden, zodat pleeggezinnen alles goed kunnen vinden. De meeste vrijwilligers zijn zelf ook pleegouders of gezinshuisouder. Naast de individuele opruimmomenten organiseert het bestuur regelmatig gezamenlijke opruimmomenten, waardoor het nuttige wordt gecombineerd met gezelligheid en uitwisseling. Het bestuur coördineert en stuurt de werkzaamheden van de vrijwilligers inhoudelijk aan (denk aan timing van de seizoenswissel). Een deel van de vrijwilligers vormt het balieteam; zij zijn verantwoordelijk voor de baliediensten tijdens de reguliere openingstijden. In 2023 is het balieteam met enkele vrijwilligers uitgebreid, waardoor we een goede bezetting kunnen realiseren. Ook worden er onderling diensten geruild of overgenomen ingeval van bijvoorbeeld ziekte of vakantie.

Naast de vaste vrijwilligers zijn we dit jaar ook weer geholpen tijdens de landelijke NL-Doet vrijwilligersdagen. De werving van organisaties voor NL-Doet verloopt heel goed via de website van NL-Doet. Op de eerste dag heeft een team van Rabobank Nederland geholpen, en op de tweede dag (wederom) de leden van Rotary Scherpenzeel-Woudenberg.

De leiding en eindverantwoordelijkheid van ‘Je mag er zijn’ ligt bij het bestuur. Het bestuur van de organisatie is als volgt samengesteld:

  • Anneke Hage-Bostelaar, voorzitter
    Nevenfunctie: voorzitter mantelzorgondersteuning HHG Putten.
  • Irene Stam, secretaris
  • Gonny Kasteleijn, penningmeester,
    Nevenfunctie: zzp-er
  • Ellis de Wildt, algemeen bestuurslid
    Nevenfuncties:

    • Oprichter/eigenaar van HR-trainings- en adviesbureau Qidos
    • bestuurder Stichting Onbeperkte Denkers
    • directeur-bestuurder stichting één uur voor de toekomst.

De kascommissie heeft de boekhouding van 2023 gecontroleerd en bestaat uit:

  • Wilco van Vliet
  • Peter Brons

 

  1. Communicatie met belanghebbenden

Communicatie richting belanghebbenden is op te splitsen in de volgende groepen:

  • Pleeggezinnen en gezinshuizen
    De communicatie richting pleeggezinnen en gezinshuisouders vindt plaats via verschillende kanalen. Ten eerste uiteraard tijdens bezoeken aan het magazijn. Zeker tijdens het eerste bezoek aan het magazijn krijgen nieuwe pleegouders uitgebreide uitleg over de werkwijze en mogelijkheden. Pleegouders kunnen vanaf dat moment ook de nieuwsbrief ontvangen. In 2023 is er vijf keer een nieuwsbrief verstuurd. Naast de nieuwsbrief vindt communicatie via Facebook plaats. Hier worden bijvoorbeeld grotere items (bed, bureau, babykamer) geplaatst die rechtstreeks bij een donateur kunnen worden opgehaald.

    Tijdens de landelijke pleegzorgdag van Youké hebben we bekendheid gegeven aan Stichting ‘Je mag er zijn’ Midden-Nederland. Alle kinderen mochten een boek en een spel/puzzel uitzoeken bij onze kraam. Aan pleegouders die ons nog niet kenden, hebben we verteld over ons bestaan en de mogelijkheden.

  • Vrijwilligers
    De communicatie richting de vrijwilligers vindt voornamelijk plaats via de vrijwilligers-groepsapp. Nieuwe vrijwilligers (bv. voor het balieteam) worden meestal opgeleid in de praktijk door samen te werken met een ervaren vrijwilliger. In 2023 is ook een vrijwilligersbijeenkomst georganiseerd, maar hier was niet erg veel animo voor; in de praktijk blijkt het lastig te zijn om een moment te plannen waarop een groot deel van de vrijwilligers aanwezig kan zijn. Aan het einde van het jaar hebben alle vrijwilligers een bedankpakketje gekregen voor hun inzet voor het magazijn.
  • Donateurs
    De communicatie en relatiebeheer met donateurs vindt vooral plaats via persoonlijke communicatie.
  1. Maatschappelijke aspecten van ondernemen

Stichting ‘Je mag er zijn’ Midden-Nederland is een organisatie voor en (grotendeels) door pleegouders/gezinshuisouders. Door als vrijwilliger te helpen, ondersteunen ze andere pleegouders en gezinshuisouders. Ook oudere pleegkinderen en biologische kinderen helpen regelmatig. Zo leveren pleeggezinnen met hun inzet een soort wederdienst en maken we met elkaar Je mag er zijn mogelijk.

Een tweede maatschappelijke aspect betreft duurzaamheid. Tweedehands artikelen krijgen een nieuwe en nuttige bestemming; ze worden niet weggegooid, maar worden hergebruikt. Zo dragen we met ‘Je mag er zijn’ bij aan duurzaamheid. Donateurs van de spullen geven aan dat ze hun spullen graag geven aan een goed doel.

  1. Vooruitblik 2024
    Vooruitkijkend naar het jaar 2024 heeft het bestuur de volgende speerpunten benoemd voor 2024:

    *Duurzame financiering
    Voor het bestuur zijn de financiën in 2024 een belangrijk aandachtspunt; het is van belang een duurzame en toekomstgerichte financieringsvorm te realiseren, zodat pleegzinnen en gezinshuizen ook in de toekomst ondersteund kunnen worden bij hun betekenisvolle inzet voor kwetsbare kinderen. Het verder onderzoeken van samenwerkingsmogelijkheden met de pleegzorgorganisaties uit de regio, actief werven van donateurs, benaderen van fondsen en een slimme inkoop voor de stroopwafelactie zijn hierbij van belang.

    *Uitbreiden verbindende functie richting pleeggezinnen en gezinshuizen
    Naast de functie van de praktische ondersteuning van ‘Je mag er zijn’ Midden Nederland wordt de mogelijkheid tot ontmoeten en verbinden steeds belangrijker voor pleegouders en gezinshuisouders. We willen ontmoetingen nog beter faciliteren door het organiseren van extra momenten hiervoor (bv. organiseren van kleinschalige activiteiten, bv. creëren van koffiemomenten, activiteiten voor kinderen rondom sinterklaas, de zomervakantie, etc.). Uitwisseling van ervaringen en het bieden van een luisterend oor, ontspannen ontmoeten en het samen zijn, staan hierbij centraal.

    *Verdere professionalisering

    Het bestuur wenst een verdere professionalisering door te voeren in 2024. Dit zal onder andere gericht zijn op het verder verhogen van de kwaliteit van het assortiment. Doordat we steeds meer aanbod ontvangen, kan er strenger worden geselecteerd en kan het kwaliteitsniveau van de aangeboden artikelen verder omhoog.

    Daarnaast zal in 2024 worden onderzocht of de huidige website (incl. het achterliggende registratie- en voorraadsysteem) vervangen kan worden. Het is een belangrijke tool in de bedrijfsvoering om de uitgeleende artikelen te registreren. Daarnaast kunnen pleegouders via de website online de voorraad van de grotere artikelen checken (zoals fietsen, ledikantjes, etc.). Het huidige systeem heeft meerdere beperkingen (o.a. gebruiksvriendelijkheid en belastbaarheid). Het aanpassen c.q. compleet vervangen van dit systeem kan hiertoe een oplossing zijn. Belangrijk is dat hierbij meegenomen moet worden dat de andere vestigingen van ‘Je mag er zijn’ ook gebruik maken van deze website.