Woudenberg Januari 2022
Inhoud
1. Inleiding
Voor u ligt het beleidsplan van stichting ‘Je mag er zijn’ Midden Nederland. De looptijd van dit beleidsplan is tot: 31-12-2025!
Aantekening: pleegouders, gezinshuisouders, pleegopa’s en pleegoma’s, en iedereen die zorgt voor kinderen die niet thuis kunnen wonen, worden hierna aangeduid als “pleegouders”.
‘Je mag er zijn’ Midden Nederland wordt verder genoemd als ‘Je mag er zijn’.
Het idee om een Kledingmagazijn te starten is begonnen in 2006. Toen is in eerste instantie gebruik gemaakt van slooppanden en boerenschuren. Stichting ‘Je mag er zijn’, locatie Woudenberg, is later (juni 2012) opgericht door Gonny Oosterkamp. Stichting ‘Je mag er zijn’ Midden Nederland staat bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder nummer: 55568696.
Doordat Gonny voor haar pleegkinderen spullen nodig had, zoals kleding, fiets, box, speelgoed, etc. en dit bekend maakte in haar omgeving, kreeg ze meer spullen dan ze nodig had. Zo ontstond het idee om een magazijn te openen, waar pleegouders gratis spullen kunnen ophalen die ze nodig hebben voor hun pleegkinderen.
2. Missie en visie
Missie
‘Je mag er zijn’ zorgt voor het inzamelen van alle benodigdheden die pleegouders nodig hebben voor hun pleegkinderen en deze spullen worden kosteloos aan pleegouders verstrekt of uitgeleend.
Daarnaast creëert ‘Je mag er zijn’ een laagdrempelige, veilige plek voor pleegouders en hun kinderen. Een plek waar de ouders hun ervaringen met elkaar uitwisselen en elkaar support geven. Bij ‘Je mag er zijn’ is tevens een veilige en vertrouwde plek waar pleegkinderen met elkaar spelen, en elkaar leren kennen.
Visie
Pleegouders voelen zich gesteund door de onderlinge contacten die ontstaan binnen ‘Je mag er zijn’ met andere pleegouders. Deze steun is voor deze ouders van toegevoegde waarde in het kader van de zorg voor de kinderen en voor hun gezinsleven.
Voor pleegkinderen is ‘Je mag er zijn’ een plek waar ze welkom zijn. Ze kunnen er met elkaar spelen en ze mogen er hun eigen spullen uitzoeken. Zo levert ‘Je mag er zijn’ een bijdrage aan het welzijn en welbevinden van uit huis geplaatste kinderen.
De vrijwilligers die helpen bij ‘Je mag er zijn’, zijn over het algemeen pleegouders, gezinshuisouder en vrijwilligers die ook gebruik maken van ‘Je mag er zijn’. In het kader van ‘voor wat hoort wat’ proberen we hen en de oudere pleegkinderen te betrekken als vrijwilliger.
3. Stichtingsplan
Statutair is vastgelegd dat de stichting ten doel heeft het inzamelen en uitlenen van tweedehands goederen aan pleegouders en de kinderen waar ze voor zorgen, en voorts al hetgeen met een en ander rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn, alles in de ruimste zin des woords.
‘Je mag er zijn’ bedient de doelgroep: pleegouders en hun pleegkinderen.
De pleegouders en pleegkinderen zijn de hoofddoelgroep; de uitingen van ‘Je mag er zijn’ zijn gericht op deze doelgroep. Mocht het zo zijn dat gezinnen met een beperkt budget en tienermoeders, via hulpverleners, op ons pad komen kunnen ook zij gebruik maken van de goederen die ‘Je mag er zijn’ aanbiedt, echter deze doelgroep wordt niet actief benaderd.
Daarnaast heeft ‘Je mag er zijn’ tot doel om voor pleegouders een ontmoetingsplek te creëren waar ze ervaringen kunnen uitwisselen, elkaar kunnen ondersteuning en advies kunnen geven. Voor de kinderen is ‘Je mag er zijn’ een plek waar ze zich welkom voelen en met elkaar kunnen spelen.
De activiteiten van ‘Je mag er zijn’ bestaan uit het inzamelen van tweedehands goederen zoals babykleding, kinderkleding, schoenen, box, kinderwagen, fiets, autostoeltje, spelletjes, boeken. Deze goederen worden kosteloos verstrekt of uitgeleend aan pleegouders en pleegkinderen. Teveel aangeboden artikelen worden via bepaalde kanalen aan goede doelen doorgegeven.
Daarnaast zorgt ‘Je mag er zijn’ voor ondersteuning van de pleegouders door het bieden van een ontmoetingsplek waar ervaringen gedeeld worden. Tevens biedt ‘Je mag er zijn’ een ontmoetingsplek voor pleegkinderen waar ze kunnen spelen.
Kleding, schoenen, speelgoed en spelletjes zijn kosteloos verkrijgbaar. Grotere artikelen zoals een box, kinderwagen, ledikant, autostoeltje worden voor een onbepaalde periode uitgeleend aan de ouders. Zodra ze de spullen niet meer nodig hebben, wordt van hen gevraagd om het weer in te leveren bij ‘Je mag er zijn’. Van de uitleen van deze grotere spullen wordt een administratie bijgehouden.
Bij een plaatsing komt een pleegkind vaak met alleen de kleding die hij/zij aanheeft. Er zit een korte periode tussen het moment dat de pleegzorgorganisatie vraagt of het kind in een pleeggezin geplaatst kan worden en de daadwerkelijke plaatsing. Dit brengt met zich mee dat zo’n gezin op korte termijn veel spullen nodig heeft. Deze kunnen ze bij ‘Je mag er zijn’, onder één dak, kosteloos verkrijgen of lenen.
Wanneer er sprake is van een crisisplaatsing, dan is ‘Je mag er zijn’ ook buiten de openingstijden bereikbaar. De pleegouders kunnen direct op afspraak de benodigde spullen ophalen.
De onderlinge contacten tussen de ouders is voor hen van grote toegevoegde waarde: ze kunnen hun verhaal kwijt, en geven elkaar advies en ondersteuning in een informele sfeer. Door de eigen ervaringen met lotgenoten en alles wat dit met zich meebrengt, is er veel begrip naar elkaar toe.
Plaatsende organisaties geven aan dat ze zien dat de pleegouders baat hebben bij de onderlinge steun die ze ervaren binnen ‘Je mag er zijn’: door deze steun kunnen de pleegouders beter omgaan met de dingen waar ze tegen aanlopen. Dit komt dan ook weer ten goede aan de pleegkinderen.
Tweedehands artikelen krijgen een nieuwe en nuttige bestemming; ze worden niet weggegooid, maar worden hergebruikt. Zo proberen we ook bij te dragen aan de duurzaamheid.
Donateurs van de spullen geven aan dat ze hun spullen graag geven aan een goed doel.
Van de goederen die aan ‘Je mag er zijn’ worden gedoneerd, moet het duidelijk zijn dat het verantwoord is om deze te gebruiken, en geen gevaar zullen opleveren voor de toekomstige gebruiker. Na ontvangst van de goederen, worden deze gecontroleerd door de vrijwilligers van ‘Je mag er zijn’. Mochten de vrijwilligers van mening zijn dat het artikel niet meer verantwoord gebruikt kan worden, dan wordt dit artikel niet in ontvangst genomen. Mochten er na ontvangst van de goederen toch gebreken worden geconstateerd, dan wordt het betreffende artikel afgevoerd naar een vuilstort.
Er wordt op meerdere manieren bekendheid gegeven aan ‘Je mag er zijn’, zo wordt er gebruik gemaakt van facebook, Twitter en het versturen van nieuwsbrieven. Ook worden er regelmatig persberichten aangeleverd bij de regionale pleegzorg instanties en de lokale en regionale kranten.
De initiatiefnemers hebben ervaring met pleegzorg. Ze weten wat er bij komt kijken wanneer er een pleegkind in een gezin wordt geplaatst. Ze zijn gemotiveerd om te zorgen dat pleegkinderen zich veilig voelen en dat deze kinderen, ondanks alles wat ze meemaken, zich welkom voelen en een stukje levensvreugde ervaren.
De drijfveer van de vrijwilligers van ‘Je mag er zijn’ is: pleegkinderen blij maken, te laten merken dat ze er mogen zijn! En ondersteuning bieden aan pleegouders. Pleegzorg te faciliteren, door op deze wijze praktische ondersteuning aan te bieden en de financiële draagkracht van de pleeggezinnen, te vergroten.
4. Werkwijze
Pleegouders kunnen langskomen bij ‘Je mag er zijn’ om spullen uit te zoeken en/of om elkaar te ontmoeten, om ervaringen uit te wisselen en ook om elkaar te steunen. De setting is ongedwongen en gastvrij. Tijdens de openingstijden is er altijd koffie en thee beschikbaar.
Als een kind uit huis geplaatst wordt is dit echt geen leuke logeerpartij. Tijd om een koffertje te pakken is er vaak niet. Als pleegouder heb je dan snel, veel spullen nodig en wil je graag het leed voor een kind zo klein mogelijk maken, en hem of haar een veilig gevoel geven. Emotioneel is dat een hele taak maar praktisch komt er ook heel wat bij kijken. ‘Je mag er zijn’ wil in deze de helpende hand bieden.
De tweedehands goederen zoals kinderkleding, schoenen, box, kinderwagen, fiets, autostoeltje, spelletjes, speelgoed en boeken worden ingezameld op de locatie. Deze goederen worden ingebracht door pleeggezinnen of andere mensen die de spullen niet meer nodig hebben. Ook overschotten van kledingbeurzen worden ingebracht bij ‘Je mag er zijn’.
De bekendheid van ‘Je mag er zijn’ is dusdanig dat er een regelmatig aanbod is van ingebrachte spullen. Indien er van een bepaald artikel een tekort is, dan zorgt een oproep op Facebook of in een nieuwsbrief voor aanvulling van betreffende artikel.
Na ontvangst worden alle goederen gecontroleerd en gesorteerd door vrijwilligers, op kwaliteit en bruikbaarheid en op de juiste plek in ‘Je mag er zijn’ gelegd. Pleegouders kunnen met of zonder hun pleegkinderen langskomen om uit te zoeken wat ze nodig hebben. Alle spullen zijn overzichtelijk ingedeeld in kasten en op kledingrekken.
Voor grote en bijzondere artikelen wordt een administratie bijgehouden; deze artikelen zijn te leen zolang het nodig is. De gegevens van het gezin die het heeft geleend worden genoteerd en de datum waarop het is geleend. Deze gegevens worden niet verstrekt aan derden.
De pleegzorgvergoeding is niet van dien aard, dat er financiële ruimte is om de spullen, die pleegouders nodig hebben, bij elke plaatsing, nieuw aan te schaffen. Biologische ouders dragen, in de meeste gevallen, niet bij aan kleding of andere benodigdheden. ‘Je mag er zijn’ wil zich specifiek richten op deze doelgroep en door het gratis verstrekken zich zo ook onderscheiden van kringloopwinkels. In beginsel was het idee: we krijgen het gratis en de vrijwilligers hoeven er zelf niet rijk van te worden. Het belangrijkste was om de pleegouders te ondersteunen.
Het voordeel van ‘Je mag er zijn’ is, dat alles wat er nodig is voor het opvangen van een pleegkind, op één adres verkrijgbaar is. Pleegouders hoeven dan niet stad en land af of zelf een voorraad aan te leggen, ook omdat vaak van te voren niet duidelijk is welke leeftijd het kind heeft dat geplaatst wordt. Laat staan dat je als pleegouder daar de bergruimte voor hebt.
De grote keuze aan spullen die bij ‘Je mag er zijn’ kosteloos verkrijgbaar zijn, maakt dat pleegouders voor hun pleegkind iets extra kunnen doen, en bijvoorbeeld speelgoed kunnen uitproberen, of een extra jas of schoenen voor het buiten spelen. Iets wat ze niet zouden doen wanneer ze de spullen zouden moeten kopen. De pleegkinderen zijn altijd erg blij als ze zelf iets mogen uitzoeken wat ze leuk vinden, ze voelen zich de koning te rijk omdat ze vaak nog nooit iets voor zichzelf hebben gehad.
Het kosteloos uitzoeken werkt drempel verlagend, hiermee hopen we een grote groep mensen de kans te geven benodigdheden uit te zoeken bij ‘Je mag er zijn’.
5. Begroting
De begroting is inzichtelijk op de website.
In de statuten is vastgelegd dat de stichting geen winstoogmerk heeft.
Er is geen ruimte om een eigen inkomen te verwerven binnen de huidige bedrijfsactiviteiten. De onkosten zoals kilometervergoeding en vrijwilligers vergoeding (indien van toepassing) worden door de stichting vergoed, echter zolang de financiële middelen hiervoor toereikend zijn. Uitbreiding van bedrijfsactiviteiten waarmee wel winst wordt gemaakt, passen niet binnen de doelstelling van de stichting. Voor alle kosten zijn we afhankelijk van subsidies, giften en andere donaties. Om inkomsten te generen hebben we:
- De club van 100. Bedrijven kunnen 100 euro per maand doneren. ‘Je mag er zijn’ Midden Nederland benaderd mensen, tijdens een bezoek aan het depot, met de vraag of ze connecties hebben met een bedrijf die zou willen sponsoren, ook gaan we actief bij bedrijven langs met deze vraag.
- Vrienden van stichting ‘Je mag er zijn’ Midden Nederland,. Particulieren kunnen een willekeurig bedrag per maand doneren. Pleeg- en gezinshuisouders, die gebruik maken van het depot, wordt gevraagd of ze Vriend van stichting ‘Je mag er zijn’ Midden Nederland willen worden.
- Inkomsten van de kleding container, ‘Je mag er zijn’ Midden Nederland krijgt een kiloprijs voor de overtollige kleding. Er is een overeenkomst met Climpex die regelmatig de container komt legen.
- Diverse acties, zoals de jaarlijkse stroopwafel actie.
- Subsidie van stichting Janivo. Als de begroting niet rond komt, kan er nog 2 maal subsidie aangevraagd worden.
- Opbrengst van Collectes van Nationaal fonds kinderhulp. Diverse pleegouders organiseren in hun woonplaats de collecte van Nationaal fonds kinderhulp. Ook Stichting ‘Je mag er zijn’ Midden Nederland heeft hier voordeel bij.
- Stichting Kinderpostzegels mogen we benaderen voor subsidie mbt kind gerichte activiteiten.
Via social media, de open dag, de website en de nieuwsbrief wordt hier aandacht voor gevraagd.
6. Afsluiting
Historie
In 2004 kregen Gonny Oosterkamp en haar echtgenoot de zorg voor een pleegkind. De spullen die ze nodig had voor hun pleegkind, kreeg ze van mensen in haar omgeving. Het bleek dat veel mensen spullen zoals kleding, speelgoed, boxen, kinderwagens over hadden en dat graag wilden geven aan een goed doel. Bij Gonny ontstond zo het idee om deze spullen te verzamelen om het daarna uit te kunnen delen aan pleegouders. In een leegstaand slooppand van de gemeente startte ze in 2006 met ‘Je mag er zijn’. Toen het pand gesloopt werd, verhuisde ‘Je mag er zijn’ naar een zolder van een kaasboerderij. Na 4 jaar sloot deze kaasboerderij de deuren. Om nog meer voor de doelgroep te kunnen betekenen, is er toen voor gekozen om een grotere locatie te zoeken, waar ook ruimte is voor een ontmoetingsplek voor pleegouders en pleegkinderen. Deze is gevonden in de locatie: Maarsbergseweg 69 in Woudenberg. Op dit zelfde adres konden we in 2015 verhuizen naar een grotere ruimte op de begane grond. Stichting Kinderpostzegels heeft, in het kader van een team uitje, met ruim 30 personen toen geholpen om alles over te brengen.
De naam van de stichting laat zien dat alle pleegkinderen er mogen zijn.
Organisatie
Het bestuur van de organisatie is als volgt samengesteld:
- voorzitter, Anneke Hage-Bostelaar, andere functies in het dagelijks leven: gezinshuisouder, voorzitter mantelzorg ondersteuning HHG Putten.
- Penningmeester: Adri Hage, andere functies in het dagelijks leven: gezinshuisouder
- Secretaris: Irene Stam, andere functies in het dagelijks leven: pleegouder.
- Algemeen bestuurslid: Gonny Oosterkamp, andere functies in het dagelijks leven: op dit moment geen
- Algemeen bestuurslid: Ellis de Wildt, andere functies in het dagelijks leven: Pleegouder en eigen onderneming.
Met een enthousiaste groep vrijwilligers wordt gezorgd voor het beheer van de locatie. Adri verzorgt de administratie en Gonny het onderhouden van de website en pr-uitingen. Irene staat de mensen aan de telefoon te woord en helpt mensen als ze met spoed iets nodig hebben. Ellis helpt als vrijwilliger tijdens de openingstijden en organiseert activiteiten en onderhoud contacten met sponsors. Anneke onderhoud contacten met leveranciers waar nodig is en is verantwoordelijk voor de jaarlijkse stroopwafelactie.
De stichting heeft een WA en inboedel verzekering.
Locatie
‘Je mag er zijn’ is gehuisvest in een loods in Woudenberg. Naast de winkel is er een koffiekamer en een opslagruimte.
Marketing
De marketing is gericht op het uitbreiden van het bezoekersbestand en het genereren van financiële middelen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Facebook, Twitter en een nieuwsbrief. Ook worden regelmatig persberichten aangeleverd bij de regionale pleegzorg instantie. Ook wordt de media actief benaderd.
Openingstijden
Openingstijden: elke dinsdag van 9.30 tot 11.30 uur en elke zaterdag, van 10 tot 12 uur.
‘Je mag er zijn’ in Woudenberg helpt op jaarbasis 300 tot 400 gezinnen. Dit komt neer op gemiddeld 900 kinderen.